Καταπολέμηση Τροχαίων Ατυχημάτων: Η Ανάγκη για Δράση
Στη σύγχρονη κοινωνία, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα ανθυγιεινό φαινόμενο και παράλληλα, ένα διαρκώς επανεμφανιζόμενο πρόβλημα παγκοσμίως που απαιτεί αμελητέα προσοχή. Η αυξανόμενη συχνότητα των ατυχημάτων και οι σοβαρές συνέπειές τους απαιτούν αποτελεσματικές λύσεις, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα, ενώ εκατομμύρια υποφέρουν από τραυματισμούς επιφέροντας σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην ίδια τους τη ζωή, αλλά και στη ζωή των ατόμων του περιβάλλοντός τους. Η συχνότητά τους απειλεί σοβαρά τη ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων, αποδεικνύοντας την έλλειψη ευαισθησίας και προσοχής στον δρόμο.
Αρχικά, τα αίτια αυτών των ατυχημάτων είναι ποικίλα και πολύπλοκα. Η υπερβολική ταχύτητα, η απροσεξία κατά την οδήγηση, η χρήση κινητού τηλεφώνου, η ανεπαρκής συντήρηση των οχημάτων, καθώς και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών αποτελούν μόνο μερικά από τα προβλήματα που συμβάλλουν στην αύξηση των ατυχημάτων. Οι συνθήκες του οδικού περιβάλλοντος επηρεάζουν επίσης την πιθανότητα ατυχημάτων. Οι δρόμοι που έχουν κακή κλίση, η σήμανση και ο φωτισμός σε περιπτώσεις που είναι ανύπαρκτοι, όταν δεν υπάρχουν σηματοδότες και διαγραμμίσεις στους δρόμους, ενώ ακόμη και οι νέοι δρόμοι όταν δεν κατασκευάζονται με σωστές τεχνικές προδιαγραφές μπορούν να εντείνουν τις συγκρούσεις στο οδικό δίκτυο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της νεανικής ηλικίας, πολλοί νέοι εισάγονται στον κόσμο της οδήγησης κι όπως είναι φυσικό δε διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία που απαιτείται για να αντιμετωπίσουν απαιτητικές και επικίνδυνες καταστάσεις στον δρόμο. Λόγω της υπερβολικής αυτοπεποίθησης, της υπερεκτίμησης των ικάνοτήτων τους, της απειρίας, της επιπολαιότητάς τους, τα άτομα προβαίνουν σε υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, σε αντικανονικά προσπεράσματα, στην είσοδο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, κ.ο.κ.
Θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη να μην τονιστούν οι συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς οι τραυματισμοί και οι απώλειες ζωής αποτελούν τις πιο άμεσες και εμφανείς συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων. Οι τραυματισμοί, αλλα και θανατηφόρες συγκρούσεις προκαλούν μεγάλη φυσική και ψυχολογική αγωνία στα θύματα και στις οικογένειές τους. Οι συγγενείς των θυμάτων υποφέρουν, επίσης, από τον ψυχολογικό και συναισθηματικό πόνο και έχουν έντονα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα όπως διαταραχές ύπνου, έλλειψη αυτοπεποίθησης, τάσεις αυτοκτονιών, κατάθλιψη, φοβία που είναι εντονότερα μάλιστα από τα ίδια τα θύματα που επιζούν. Χρειάζεται, επίσης, να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει το αρνητικό ρεκόρ μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις ως προς τον αριθμό νεκρών και τραυματιών από τα ατυχήματα αυτά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της χώρας στο εξωτερικό, γιατί πλήττεται η ασφάλεια, με συνέπεια τη μείωση της τουριστικής κίνησης.
Προς επίρρωση των ανωτέρω, σημαντικός είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η πολιτεία στην αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων. Μία από τις πρωταρχικές λύσεις είναι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των οδηγών. Προγράμματα εκπαίδευσης που μπορούν να εισαχθούν στα σχολεία ή σε σχολές οδήγησης που επικεντρώνονται στην ασφαλή οδήγηση και την αντιμετώπιση των κινδύνων μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των ατυχημάτων. Ακόμη και οι έμπειροι οδηγοί πρέπει να επανεξετάζονται ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιπροσθέτως, είναι ζωτικής σημασίας η αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και η επιβολή αυστηρών ποινών σε παραβάτες. Η διασφάλιση της συμμόρφωσης των οδηγών με τους κανονισμούς μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των ατυχημάτων. Εκτός από αυτό, οι οδηγοί πρεπει να ειναι ήρεμοι, ψύχραιμοι κατά την οδήγηση, προσεκτικοί, ιδίως τη νύχτα και να μην αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Οπωσδήποτε επιβάλλεται ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου, ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Τέλος, τα Μ.Μ.Ε. οφείλουν να προβάλλουν εκπομπές που προωθούν τη σωστή οδήγηση και να επισημαίνουν τις δραματικές συνέπειες των ατυχημάτων, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες.
Συνοψίζοντας, μπορούμε να επισημάνουμε ότι τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και δυστυχήματα αποτελούν μια διαδεδομένη απειλή που απαιτεί άμεση προσοχή. Με την αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών, την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και την εφαρμογή αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων, οι κοινωνίες μπορούν να μειώσουν το κόστος αυτής της επιδημίας και να ανοίξουν το δρόμο για πιο ασφαλείς δρόμους για όλους.
Κοντού Κατερίνα, Μαθήτρια Β' Λυκείου.