20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού 

Στις 20 Νοεμβρίου 193 κράτη υπέγραψαν τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ανάμεσα σ’ αυτές τις χώρες ανήκει κι η χώρα μας, η Ελλάδα. 

Τα Παιδικά Χωριά SOS γιορτάζουν την ημέρα αυτή και διακηρύσσουν σ’ όλο τον κόσμο το μήνυμα πως «κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε μια οικογένεια». Μάλιστα, έχουν βοηθήσει μέσα σε τρία χρόνια 200 παιδιά, τα οποία έχουν εντάξει σε υγιή οικογενειακά περιβάλλοντα. Στη χώρα μας τη δεδομένη στιγμή πάνω από 80 κλειστά ιδρύματα δεν έχουν θεσμική οργάνωση, έλεγχο, ποιοτική φροντίδα και παιδαγωγικές βλέψεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, χιλιάδες παιδιά που φιλοξενούνται να είναι ευάλωτα και ειδικά εν μέσω πανδημίας να βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της ελλιπούς μέριμνας και φροντίδας. 

 Κάθε παιδί οφείλει να γνωρίζει τα δικαιώματά του. Μερικά από αυτά είναι: 

 Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει αναλάβει από τον Ιούλιο του 2003 την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μέσω του ρόλου του ως «Συνήγορος του Παιδιού». Ως παιδί ορίζεται το το αγόρι ή κορίτσι έως 18 χρονών.

 Τα δικαιώματα αυτά είναι τα εξής: 

  • Επαρκές επίπεδο διαβίωσης (στέγη, ιατρική περίθαλψη, φάρμακα) 
  • Προστασία από κάθε είδους εκμετάλλευση
  • Προώθηση της προσωπικής ανέλιξης (παροχή εκπαίδευσης, χρόνος για δημιουργικό παιχνίδι και δραστηριότητες)
  • Ελευθερία λόγου και σκέψης

Κύριος σκοπός των ενηλίκων είναι να ζουν ανάμεσά τους παιδιά χαρούμενα. Στην ευτυχία θα οδηγήσει κι η σωστή κι επαρκής φροντίδα τους. Υπεύθυνοι για την επιμέλεια των παιδιών είναι οι γονείς τους, συνεπώς είναι κι εκείνοι που οφείλουν να τα μεγαλώσουν υπεύθυνα και με αγάπη, ώστε τα παιδιά να ολοκληρωθούν αρμονικά. 

Εσύ γνώριζες τα δικαιώματά σου; 

Υπέρασπίσου τα!

Εκπαιδευτήριο Κοτσιφάκου.