Πως να οργανώσω το διάβασμά μου;

Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα μικρών και μεγάλων ήταν ανέκαθεν αυτό που σχετίζεται με την περιβόητη σε όλους  «οργάνωση», η οποία υπόσχεται αποτελεσματικότερο,  συστηματικότερο κι ευχάριστο διάβασμα. Οι τεχνικές για καλύτερη αποστήθιση, περισσότερη συγκέντρωση και αποδοτικό χρόνο διαβάσματος ολοένα και πληθαίνουν, καθώς απασχολούν ευρύ κοινό κι οι έρευνες γύρω από το θέμα αυτό δε σταματούν ποτέ! 

Παρακάτω θα βρεις πέντε (5) τεχνικές διαβάσματος που (σ’ εμένα τουλάχιστον) λειτουργούν..

  1. Μείνε προσηλωμένος στο στόχο.
    Μην περιμένεις πως από την πρώτη ημέρα που θα ξεκινήσεις να εφαρμόζεις τις τεχνικές θα έχεις 100% συγκέντρωση. Το διάβασμα είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, αφοσίωση και σύστημα. Θέλει «χτίσιμο» μέρα με την ημέρα και επιμονή.

  2. Ξεκίνα με 20 λεπτά διαβάσματος.
    Βάλε ρύθμιση στο κινητό για να χτυπήσει σε 20 λεπτά και βάλ’ το στην άκρη. Κάνε 10 λεπτά ακριβώς διάλειμμα και συνέχισε έως ότου καλυφθούν όσα επιθυμείς. Την επόμενη ημέρα προσπάθησε να μεγαλώσεις τον χρόνο στα 25’. Όσο κι αν άλλοι παράγοντες σε επηρεάζουν, μην υποκύψεις! 

  3. Φτιάξε ένα όμορφο περιβάλλον μελέτης προσαρμοσμένο στα γούστα σου. 
    Βάλε ειδικό φωτισμό, άναψε κεράκια, βάλε μουσική διαβάσματος κι έχε δίπλα σου κάποια σνακς (με μέτρο), διάφορα χρώματα στύλο, stabilo και γενικά γραφική ύλη που ταιριάζει στα γούστα σου, ώστε να περνά η ώρα σου δημιουργικά και ταυτόχρονα ευχάριστα!

  4. Πάρε ένα μπλοκάκι σημειώσεων και γράψε τους στόχους σου. 
    Τίκαρε κάθε στόχο, όταν τον εκπληρώνεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις πιο ξεκάθαρα τα πράγματα που έχεις να κάνεις μπροστά σου, αλλά και θα σε ξεκουράζει το να βλέπεις τις υπόχρεώσεις σου να λιγοστεύουν!

  5. Μην αφήσεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα! 
    Ένα τόσο διαχρονικό ρητό που έχει πραγματική σημασία. Σε περιόδους διαγωνισμάτων, εξετάσεων, εξεταστικής ή εργασιών, μην τα αφήσεις όλα για τελευταία στιγμή, γιατί θα πελαγώσεις! Γνώμη μου είναι να τηρήσεις τα σχεδιαγράμματα υποχρεώσεων για όλο τον μήνα και να ξεκινήσεις να διαβάζεις από νωρίς. 

Όλα τα παραπάνω θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο να οργανώσεις τη σκέψη και το πρόγραμμά σου. Σίγουρα απαραίτητη είναι η καλή διάθεση, η υγιεινή διατροφή κι η όρεξη για να πας τη ζωή σου ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο. 

Ξεκίνα από σήμερα! 

Στέλλα.